Huren van tijdelijk verblijf in het buitenland: Wees altijd alert

09 Okt 2015

Een weekendje weg naar Amsterdam. Het zijn er velen die zich hier aan wagen. Net zoals drie Britse jonge dames die hier vorige maand een verjaardagsfeestje hadden gepland. Enkele weken voor vertrek hadden ze een appartement geboekt via Airbnb. Een hotel hartje Amsterdam was te prijzig dus kozen ze voor een tijdelijke vakantiewoning. Een dag voor vertrek hadden ze nog steeds geen reactie van de gastheer ontvangen nadat het appartement was bevestigd en betaald (circa 680 euro). Toen ze Airbnb hiervan op de hoogte brachten werden ze ingelicht slachtoffer te zijn van een oplichter.

Weekendje weg via Wimdu of Airbnb. Kan dat nog veilig?

Helaas zijn er meerdere voorbeelden van dit soort malafide praktijken. En dat vindt helaas ook in het buitenland plaats. Je wilt een weekendje weg en genieten van je mini vakantie. Stress is hetgeen wat je absoluut wilt vermijden. Is een appartement via Airbnb, Wimdu, of een ander initiatief dan zoveel gevaarlijker ten opzichte van het hotel dat via booking.com wordt aangeboden? Het antwoord is gelukkig negatief. De kern zit hem in de voorbereiding. Want ook in hotels kun je nu eenmaal belazerd worden. Hieronder volgen een aantal tips.

Neem de tijd voor het juiste vakantie-adres

Ok, ik ben ook niet altijd even helder na een dag “arbeiden”. Regelmatig struin ik het internet af voor een weekendje weg. Goedkope vliegtickets zijn er voldoende. Nu nog een slaapplek vastleggen. Je kent het vast wel. Als je een leuk vakantie-adres tegenkomt is het verleidelijk om snel door te klikken. Hier gaan de meeste mensen de fout in. Wacht toch nog even voordat je op de groene knop drukt want voor je het weet kan je niet meer terug. Ok..in het Matthijs-van-Nieuwkerk tijdperk moet alles snel gebeuren, ook aan het nemen van een beslissing zit een houdbaarheidsdatum. Maar niemand wil bedrogen uitkomen.

Een betrouwbaar platform

De site waar je de woning bekijkt kan er professioneel uitzien. Toch is niet alles wat het lijkt. Via de website van de thuiswinkel organisatie worden er regelmatig professioneel uitziende webshops ontdekt die worden gerund door fraudeurs. Trap hier dus niet in. Is de website nergens bekend? Zoek dan snel verder. Soms zijn er ook websites die zich voordoen een andere website te zijn. Controleer altijd de URL. Het verschil kan soms één letter zijn (bv Airbnc.com).

Een betrouwbare host

Als je op een betrouwbare site bent betekent het niet dat je de verhuurder of gastheer direct kunt vertrouwen. Marktplaats is ook een betrouwbare site. Toch duiken er met regelmaat fraudeurs op die hun “spullen” willen verkopen. Wil je met de huurder in zee? Bekijk dan eerst of er meerdere reviews zijn over de accommodatie en de gastheer.

airbnb host
Lees altijd even de reviews door. Zo boek je met een zeker gevoel jouw accommodatie!


Betaling

De betaling is een essentieel onderdeel van het boeken van het appartement. Veel kanalen zoals Airbnb en Wimdu raden aan de betaling direct te verrichten via de dienst zelf en raden het ten strengste af het bedrag direct te voldoen aan de gastheer om mogelijke fraudezaken te voorkomen. Hier gingen de eerder genoemde Britse dames ook de fout in. Wees dus alert. Ook is het goed om vooraf te informeren of er een borgsom betaald moet worden, en wat de eventuele kosten hiervan zijn.

Bijzondere voorwaarden

Niet onbelangrijk is de context van de beschrijving van de woning. Lees de tekst zorgvuldig. Zo kan het een onaangename verrassing zijn als blijkt dat je de woning moet delen met andere gasten. Als dat in de kleine lettertjes staat is het een behoorlijke teleurstelling als je dit pas realiseert bij aankomst. Een ander voorbeeld is de flexibiliteit. Mag er geen geluid gemaakt worden na 21.00 uur s’avonds  in het appartement?  Toch goed om dit van te voren te weten want niet iedereen voelt zich hier prettig bij.

Te mooi om waar te zijn

Jouw droom-bungalow voor een waanzinnig scherpe prijs met de beste faciliteiten die je maar kunt wensen? Daar schuilt vast wat achter. Er zullen altijd (naïeve?) toeristen zijn die hierin trappen en bedrogen terug naar huis gaan. Stel daarom altijd kritische vragen. Soms kan het ook geen kwaad om naar je gevoel te luisteren.