Terugblik op een mooie zomer

24 Sep 2015


Hoogtepunten als Sail, de Parade,  de vele (food)festivals en voorstellingen in het Vondelpark liggen inmiddels achter ons. De weergoden lieten het afgelopen week massaal afweten. De zomer van 2015 lijkt definitief voorbij. Wat heeft het afgelopen half jaar ons gebracht? Hieronder een korte terugblik.

Toename Vakantieverhuur Amsterdam

Met meer dan vijf jaar ervaring in toerisme was de lancering van onze site een nieuw startpunt. Via onze site 60DAYS kan men zijn woning beschikbaar stellen voor tijdelijk vakantieverhuur. Hierbij krijgt de verhuurder vooruitbetaald. Na veel enthousiaste reacties ging de site in de maand maart eindelijk “in de lucht”. Travconnect, een online platform in de reisbranche, kreeg ook hoogte van onze start-up en nodigde ons uit om 60DAYS te pitchen bij het Transavia volleybal event. Al snel viel ons op dat er veel behoefte was aan ons concept. In een korte periode hebben we veel appartementen kunnen toevoegen die voor toeristen beschikbaar werden gesteld. Met trots kunnen we stellen dat we zowel vele toeristen als verhuurders blij hebben gemaakt: een onvergetelijke tijd in Amsterdam of extra budget voor op vakantie. AT5 bracht afgelopen maand in kaart dat steeds meer bewoners hun huis beschikbaar stellen voor vakantieverhuur. Mede dankzij dit gegeven hoeven we ons geen moment te vervelen.

We hebben inmiddels ook een leuk team samengesteld met enthousiaste hosts, schoonmakers en een eigen huis-fotograaf.  In de tussentijd is ons plekje op de Warmoestraat ingeruild voor de Spuistraat waar we met plezier naartoe gaan. De tijd gaat snel, razendsnel.

De Deeleconomie is een feit

De afgelopen periode hebben we ook veel interessante ontwikkelingen gevolgd waarin de deeleconomie alleen maar meer onder de aandacht is gebracht. Wat dacht je van de hele Uberpop hysterie die door de gefrustreerde taxi chauffeurs werden veroorzaakt. Uiteindelijk lijkt het probleem opgelost en heeft nu iedere Uberpop chauffeur een speciaal papiertje. Dat Social Sharing “hot” is, werd nog maar eens benadrukt toen we “ridesharing platform” BlablaCar vlak voor het acht uur journaal met een commercial voorbij zagen komen. Ook deel-initiatieven zoals Snappcar, Peerby en Thuisafgehaald komen steeds vaker in het nieuws.

Airbnb

Airbnb is één van de meest bekende deel-initiatieven op het gebied van tijdelijk verhuur. Ook hier was afgelopen jaar veel over geschreven. Werd het gebruik van de dienst wel op de juiste wijze toegepast en betaalde men hier (voldoende) belasting voor? Het Financieel Dagblad liet in juni weten dat de Belastingdienst een onderzoek was begonnen naar de voormalige start-up.  Airbnb gaf aan mee te willen werken hoewel het om privacyredenen weigert inzage te geven in de adressen.

Gemeente Amsterdam

De Gemeente Amsterdam was de Belastingdienst een stapje voor en sloot in februari 2015 een speciale overeenkomst waarbij Airbnb de verplichte toerismebelasting van 5% aan de gemeente direct afdraagt. Als men zijn huis in Amsterdam via Airbnb verhuurt draagt hij dus automatisch toerisme-belasting af aan de gemeente. Dit geldt ook voor de woningen die worden verhuurd via 60DAYS.

Wij  kijken terug op een interessante zomer waar we veel hebben meegemaakt en geleerd. De toename van de “vakantie-woningen” in de hoofdstad waarin de deeleconomie centraal staat maakt ons bijzonder enthousiast.  Met veel plezier kijken wij uit naar het volgende half jaar.