Uitdagende verre Reizen: Rusland

03 Jun 2016

Ruim van te voren heb je de juiste mensen gevonden die tijdelijk in jouw woning zullen verblijven. Nu jij nog. Waar ga je de komende zomer naartoe? Trek je stoute schoenen aan en reis af naar het onbekende. Bezoek een verre bestemming die iets minder voor de hand ligt. Geen Curacao, Bali of de Costa Brava.  

Rusland

Wat hebben Jelle Brandt Corstius en Olaf Koens met elkaar gemeen? Beide correspondenten staan bekend om hun haat-liefde relatie met het grote Rusland. Vooral de verbazing overheerst. Het is een land met veel tegenstellingen met een dominante en controversiële president aan het roer en achtergronden zijn er in overvloed.

Weinig toerisme, gunstige koers

Hoewel het land van Putin binnen handbereik ligt zijn de overeenkomsten met een land als Nederland ver te zoeken. Een bezoek aan deze wereldmacht ligt niet erg voor de hand. Het regelen van een visa en de taalbarrière is voor velen een reden om voor de Spaanse Costa te kiezen. Laat je echter niet afschrikken. Dit is juist een reden om hier wel naartoe te gaan, relatief weinig toerisme en een munteenheid dat nog nooit zo aantrekkelijk is geweest vanwege de lage olieprijs.

Moskou

Rusland zal niet snel tegenvallen voor de reislustige avonturier. Het Rode Plein en de basiliek in Moskou zijn indrukwekkend. Moskou is een absolute must voor iedere stad-liefhebber. Hippe en trendy plekken zijn er genoeg. Bar Strelka is zo’n toptent met mooi uitzicht over de rivier. Moskou bruist dag en nacht en heeft qua cultuur ook ruim voldoende te bieden om een hele week door te komen.

Sint Petersburg

Van Moskou reis je eenvoudig naar Sint Petersburg met de trein, een comfortabele rit in snelvaarttempo. Het is iets waar de NS jaloers op zou moeten zijn: betrouwbaar wifi,  stopcontacten en een restaurant. Sint Petersburg is een schitterende stad met ontzettend veel historie. De Hermitage, het Peterhof en het oorlogsmuseum zijn de hoogtepunten. Bezoek één van de traditionele Sovjet restaurants en bestel een willekeurige soep. De kans is groot dat er een glas vodka bij wordt geserveerd. Van Sint Petersburg kun je binnen 3 uur met de trein reizen naar Helsinki. Vergeet alleen niet dat de prijzen hier een stukje hoger liggen.

Tip: koop een Russische simkaart met voldoende data als je eenmaal arriveert. Dit is goed betaalbaar en de beste investering die je je kunt voorstellen. Met Google Translate kom je al heel ver.