Hoe krijg je toestemming van jouw VVE voor Airbnb verhuur?

24 Jun 2016

Ben je als huiseigenaar aangesloten bij een VVE en wil je je appartement tijdelijk verhuren voor Airbnb verhuur? Dan ben je verplicht om toestemming te vragen aan de vereniging van eigenaren. De gemeente Amsterdam staat alleen vakantieverhuur zoals Airbnb toe als de VVE hier goedkeuring voor geeft. Tips om toestemming te krijgen.

Geef tijdig aan

Het is niet slim om een dag voor vertrek bij de VVE aan te kloppen en aangeven dat je je woning wilt verhuren. Helaas krijg je bij het vragen van toestemming voor vakantieverhuur meestal niet direct een terugkoppeling. Geef dit dan ook ruim van tevoren aan.

Wees altijd vriendelijk

Uiteindelijk beslist jouw VVE of je een mooi zakcentje kan verdienen door gasten in jouw woning toe te laten of dat jouw woning er eenzaam bij zal liggen bij jouw afwezigheid in het buitenland. Helaas hebben zij alle macht in handen. Een positieve en vriendelijke houding is dus erg belangrijk als je de VVE om toestemming vraagt.

Informeer je buren

Het is verstandig je buren voor te bereiden dat er mogelijk tijdelijke gasten (of kennissen) zullen verblijven in je woning. Soms helpt het om voor je te houden dat het via Airbnb gaat. Wel kun je met dit gegeven de VVE inlichten dat je buren op de hoogte zijn dat er tijdelijk gasten verblijven en dat ze hier akkoord meegaan. Dit versterkt jouw positie.

Wees goed voorbereid

De kans is groot dat de VVE om extra informatie aan je vraagt. Hoelang zullen de gasten verblijven? Realiseer je dat dit maximaal 60 dagen per jaar mag zijn. Ook mogen er maximaal vier gasten per nacht verblijven. Verder willen ze soms weten wie de gasten zijn, dit kan je in overleg uiteraard tzt aan ze doorgeven. In een enkel geval verlangen ze van de tijdelijke gasten dat ze ook een document ondertekenen.

Contactpersoon

Zorg er ook altijd voor dat er een contactpersoon in de buurt is die toegang heeft tot jouw woning bij eventuele calamiteiten. Zo ben jij altijd eindverantwoordelijk voor je woning. Schakel je 60DAYS in? Dan kan je uiteraard onze gegevens aan hen doorgeven.

Wil jij je woning verhuren maar het airbnb management aan ons overlaten? Neem dan contact met ons op.