Goed om te weten: Vakantieverhuur belasting

16 Nov 2015

Belastingen. Het is misschien niet het meest interessante onderwerp op het gebied van vakantieverhuur. Toch hebben wij het erover. Vooral, omdat we bij 60DAYS merken dat hier steeds meer vragen over worden gesteld. Als je kiest om je woning tijdelijk te verhuren kan de rol van de belastingdienst een belangrijk zijn. Hieronder lichten we toe waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Toeristenbelasting:

Hoe meer toeristen, hoe meer kosten is het standpunt van de overheid. Denk hierbij aan het schoonmaken van het strand, straten of het onderhouden van wegen. Of om veiligheid te kunnen garanderen in drukke toeristische gebieden. Daarom wordt er toeristenbelasting in rekening gebracht. Verhuur jij je appartement of huis aan iemand die niet in dezelfde gemeente woont? Dan moet hier toeristenbelasting over betaald worden.

Airbnb toeristenbelasting Amsterdam

De aanslag (toeristenbelasting) ontvangt de verhuurder. Hoe hoog dat is hangt af van de gemeente. In Amsterdam is dat momenteel circa 5%. Hierbij geldt sinds kort een bijzondere regel. Woon je in Amsterdam en verhuur je jouw woning via Airbnb? Dan hoef je geen rekening te houden met deze zogenaamde toeristenbelasting. Sinds februari 2015 draagt Airbnb namelijk automatisch de toeristenbelasting af aan de gemeente Amsterdam.  Verhuur jij je woning via 60DAYS? Ook in dat geval hoef je geen (incidentele) belasting af te staan.

Inkomstenbelasting

De inkomsten van de tijdelijke verhuur van je woning moet altijd worden opgegeven bij de belastingdienst. Over 70% van de verhuur-inkomsten moet je belasting te betalen. Hiervan mag je nog wel de gemaakte kosten aftrekken bijvoorbeeld voor de kosten voor gas, water en elektriciteit. De overige 30% van de inkomsten is vrijgesteld van belasting. Niet concreet genoeg? Neem dan een kijkje op de site van de belastingdienst met een rekenvoorbeeld of neem contact met ons op, we helpen je graag!

Kortom, participeer je in de deeleconomie? Dan is het ook aan jou om een centje af te staan aan de belastingdienst.