Alles over de Airbnb-verhuur meldplicht in Amsterdam

21 Jul 2017

Of je het ermee eens bent of niet, de gemeenteraad van Amsterdam heeft besloten: wie vanaf 1 oktober 2017 zijn woning verhuurt is verplicht dit door te geven via de website van de gemeente. Op deze manier wordt getracht illegale verhuur tegen te gaan en wie zich niet houdt aan deze regel loopt het risico een flinke boete te krijgen wat in de duizenden euro’s kan oplopen.

Registreren bij elke (vakantie)verhuurperiode

De meldplicht geldt in Amsterdam voor iedereen die zijn woning incidenteel verhuurt aan toeristen, het gaat dus niet alleen om Airbnb, maar ook om Wimdu of andere platformen. Verhuur je de woning vaker? Dan moet je dit bij elke verhuur doorgeven. Wij vinden het een omslachtig proces maar het is binnenkort dus wel noodzaak om een boete te ontlopen.

Meldplicht brengt privacy in gevaar

Hoewel de gemeente heeft besloten de regel in te voeren is er nog steeds veel discussie over dit nieuwe beleid. Zo bestaat er nog onduidelijkheid over hoe de meldplicht daadwerkelijk wordt ingevoerd en  – vooral interessant – wie gebruik kan maken van de beschikbare data. Privacy-waakhond “Privacy First” zet ook vraagtekens bij de nieuwe maatregel en vindt dat de gegevens van de database waar de gemeente gebruik van kan maken versleuteld moet worden. Zij pleiten voor een onafhankelijk onderzoek.

Meldplicht Airbnb-verhuur registratieformulier

Nu de vakantieverhuur-meldplicht wordt doorgezet zal het registratieformulier waarschijnlijk binnenkort op de website van de gemeente te vinden zijn en zal je dit document uiteraard ook op 60DAYS.nl kunnen downloaden. Heb je meer vragen over deze nieuwe regel? Twijfel dan niet, wij helpen je graag.

De belangrijkste regels vakantieverhuur Amsterdam op een rij

  • Maximaal 60 dagen vakantieverhuur per jaar
  • Maximaal 4 personen per nacht
  • Toestemming nodig van VVE
  • Sociale huurders mogen hun woning niet tijdelijk verhuren
  • Per 1 oktober meldplicht bij de gemeente Amsterdam

Voor Bed & Breakfast gelden er echter weer andere regels.

Airbnb uitbesteden? Informeer je nu vrijblijvend

Vraag aan