My 60DAYS Experience | Tijdelijk verhuur van mijn Amsterdamse woning

02 Okt 2015

Niet iedereen vindt het een fijn gevoel… het verhuren van je eigen plekje, waarin je slaapt, kookt en eet. Je eigen woning met al je persoonlijke bezittingen die je tijdelijk afstaat aan een wildvreemde. Voor de één een behoorlijke drempel, voor de ander geen probleem. Om de 60DAYS ervaring tastbaarder te maken ging ik op zoek naar iemand die zijn woning in Amsterdam tijdelijk had verhuurd via 60DAYS. Echt nodig was dat niet realiseerde ik mij. Waarom – als auteur van dit blog – niet mijn eigen ervaring delen? Voilá.

Veel weg

Al een tijdje speelde ik met de gedachte mijn nieuwe appartement te verhuren. Zelf reis ik wat af en doe regelmatig een beroep op Airbnb. Een centrale plek, een stukje privacy, de mogelijkheid om te koken en vaak goedkoper ten opzichte van een hotel. Ideaal! Aangezien ook mijn appartement perfect aan deze eisen voldoet, en een extra centje geen kwaad kan, leek het mij een goed plan om dit initiatief door te zetten.

Perfecte timing

Via Facebook zag ik plots dat één van mijn vrienden 60DAYS promootte door de start-up te “liken”. Dit trok direct mijn aandacht. Een trip naar Rusland stond over een maand in de planning. Een perfecte timing om mijn woning voor die periode beschikbaar te stellen voor toeristen. Het voordeel van 60DAYS ten opzichte van Airbnb is – las ik op de website – dat zij alle zorgen van je wegnemen. Het bureau screent de gasten, verzorgt de sleuteloverdracht en garandeert een schoon huis bij terugkomst, wel zo handig. Bovendien zijn je spullen verzekerd tegen schade of diefstal.  

De Overeenkomst

Omdat ik van nature nogal sceptisch ben ingesteld, wilde ik eerst iemand persoonlijk spreken die de informatie op de website kon bevestigen. Dat was geen probleem, ik kreeg direct iemand aan de telefoon. KVK nummer klopte en het kantoor was in het centrum. Ik was gerust gesteld. Vervolgens zouden ze mij een voorstel doen voor de periode die ze mijn woning konden verhuren. Nadat ik akkoord was gegaan met het bod en akkoord kreeg van de VVE voor tijdelijk verhuur ontving ik het bericht dat ik een week voor vertrek al mijn financiële vergoeding op mijn bank kon verwachten. Twee dagen later werden er professionele foto’s bij mij thuis gemaakt – die ik overigens trots deelde met mijn vrienden –  en een week voor mijn reis leverde ik drie sleutelsetjes af. Ook gaf ik mijn wifi gebruikersnaam en wachtwoord zodat de toeristen eventueel gebruik konden maken van internet.

De dag voor vertrek

Om de voor de hand liggende redenen had ik mijn stereo-installatie opgeborgen en mijn laptop en administratie bij de buren afgegeven. Spullen konden eventueel ook worden opgeslagen via http://www.spaceboxx.nl/ waarbij je een box kan huren voor 4 euro. Je materiaal wordt vervolgens gratis voor je opgehaald. Verder heb ik vrij weinig aan mijn appartement veranderd. Misschien was ik ook wel meer bezig met de voorbereiding voor mijn trip naar Moskou. Tijdens mijn vakantie had ik nog wel een update gevraagd of mijn huis niet was afgebrand. Gelukkig kreeg ik een negatief antwoord zonder enige bijzonderheden. Bij terugkomst zag het er ook allemaal uit zoals ik het had achtergelaten.